Rust


ASMR oftewel hersenorgasme

ASMR of Autonomous Sensory Meridian Response. Je weet wel, dat niet benaamd tintelend gevoel achter in je hoofd, nek, rug, bilspieren en nog andere plekken op sommige momenten van je leven.

 

Ik was ergens in 2010 voor de lessen Nederlands op zoek naar benamingen voor gevoelens, ik herkende ze allemaal maar er was 1 woord dat ontbrak. Een gevoel dat ik heel zelden had, een tintelend gevoel dat me even liet genieten van het moment en letterlijk kon laten smelten ook al wist ik niet waarom ik het soms had maar ik genoot ervan.

 

Na heel wat stevige research (student journalistiek) kwam ik uit op enkele artikels over Autonomous Sensory Meridian Response en daarna op wat Youtube kanalen van fluisterende meisjes, ik stond er met een open houding tegenover en al snel merkte ik dat het onbenaamd gevoel opkwam waardoor ik nog nieuwsgierige werd en bleef kijken.

ASMR is een tintelend gevoel in je lichaam dat ontstaat door het triggeren van speciale akoestische of visuele stimuli. Je kunt dus een klein euphorisch gevoel beleven door iemand de natuur te zien schilderen of met wat penselen tegen een microfoon horen strelen.

 

Het is ondertussen uitgegroeid tot een enorm grote en open community met duizenden videos waar iedereen zijn niche kan vinden. Dus je kansen genoeg om datgene wat jou triggert te vinden ;)

ASMR helpt je te ontspannen. Het helpt met faalangst, depressie, slapeloosheid, stress, eenzaamheid. Het kan je slaapkwaliteit en rust verbeteren, even je zorgen wegnemen, je beter in je vel doen voelen, je concentratie verhogen bij het studeren of werken. Het heeft zelfs een positief effect of migraine, hoge bloeddruk en verslavingen.


Wat betekent dat eigenlijk ?

We worden constant om de oren geslaan met fitnesstermen waarvan we niet altijd begrijpen wat het betekent. Ik zal je hier er enkele uitleggen.

 

Deload: Een korte, geplande periode van herstel geprogrammeerd om even te bekomen en je lichaam tijd te geven volledig te herstellen terwijl je op een andere manier kunt door blijven trainen

Rest day: Dagje rust waarin je geen sport doet maar hersteld

Rest week: Weekje rust waarin je geen sportactiviteiten doet

Parasympatisch zenuwstelsel: deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen in een toestand van rust en herstel kan brengen

Orthosympatisch zenuwstelsel: deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen in een toestand van arbeid kan brengen

Yoga: Het leren beheersen van de geest, het gevoel en het lichaam

ASMR: Autonomous Sensory Meridian Response

Meditatie: Je op je gedachten concentreren en over dingen reflecteren


Hoelang rust ik best tussen sets ?

Om dit te begrijpen moet je eerst begrijpen hoe je lichaam energie aanmaakt.

 

Bij prikkels in de spiercel door de zenuwcel (beweging) komen calciumionen vrij. Deze vormen de aanzet om ATP (adenosinetrifosfaat) te splitsen en energie vrij te maken.

Deze energie wordt gebruikt om 2 eiwitfilamenten in mekaar te schuiven (actine en myosine) zolang de energie calcium blijft aanvoeren om ATP te splitsen.

Als de aanvoer van calcium verdwijnt dan komen de filamenten los en keert de spier terug naar een toestand van rust.
Dit noemt men het sliding filament theorie.

Oké, maar wat heeft dit nu met rust te maken ?

Wel afhankelijk van welk energiesysteem je gebruikt zal je meer of minder energie verbruiken en dus langer nodig hebben om te bekomen.
Als je squat 1RM 100kg is dan moet je 5 minuten wachten als je 100kg squat omdat je 100% van je energie hebt gebruikt, maar als je 80kg 1x squat zul je sneller uitgerust zijn waardoor je sneller terug die 80% aankunt. Maar als je 80% 3x squat zit je intensiteit weer op 100% inspanning waardoor je toch weer langer moet rusten.

 

Oké, maar hoelang moet ik nu rusten ?
Voor krachtuithouding minder dan een minuut

Voor het aanleren van nieuwe dingen meer dan een minuut

Voor maximale kracht, snelheid en explosiviteit 4-5 minuten

Voor hypertrofie 2-3 minuten