Voeding


Zijn smoothies echt wel gezond ?

Met de zomer in volle gang beginnen de gezondheidsgoeroes op insta en de boekjes weer volop reclame te maken voor lekkere frisse smoothies. Maar zijn ze wel echt zo gezond als ons wordt verteld ?

Smoothies zijn enorm gezond want ze zitten vol vitaminen en mineralen maar het is niet altijd de beste optie om gewicht te verliezen of om maaltijden te vervangen.


Er is research die verteld dat wanneer je eenzelfde aantal energie binnenkrijgt in vloeibare vorm ipv vaste vorm dat je sneller terug honger krijgt. Zelfs als je van rijst een slurry zou maken reageert je lichaam met een scherpere en hogere piek in je bloedsuikerspiegel dan in vaste vorm.

 

Dit betekend dat je na een uurtje al terug op zoek gaat naar voeding omdat je lichaam niet lang genoeg een verzadigd gevoel heeft gehad en dat is nu net de grote truc bij het afvallen, zolang mogelijk het gevoel hebben dat je vol zit zonder meer te eten dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.

Dus helemaal geen smoothies drinken ?
Tuurlijk wel. Sommigen onder ons hebben het moeilijk om hun vitaminen binnen te krijgen of lusten groenten en fruit enkel in een smoothie en dan is het geen probleem om er eens eentje te drinken.

Bovendien is het nog altijd gezond dus kan het af en toe geen kwaad.


Wat betekent dat eigenlijk ?

We worden constant om de oren geslaan met fitnesstermen waarvan we niet altijd begrijpen wat het betekent. Ik zal je hier er enkele uitleggen.

 

BMI: Body Mass Index oftewel de verhouding tussen je lengte en gewicht om te bepalen of je het juiste gewicht hebt of niet.

BMR: Basal Metabolic Rate datgene wat je mag eten om op hetzelfde gewicht te blijven als je de hele dag in bed zou liggen.

DCI: Het dagelijks aantal calorieën dat je binnenkrijgt (of zou moeten).

Thermogenese: De warmteproductie die in je lichaam ontstaat na het verwerken van voedingsstoffen zoals je macros en micros.

Calorie: Een verouderde eenheid voor energie/warmte.

Joule: De internationale eenheid van energie.

Macros: Je koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol.

Micros: Je vitaminen en mineralen, de nutriënten in je voeding.


Hoeveel mag ik eten ?

Dat hangt af van wat je doelstellingen zijn !

 

Het is belangrijk om eerst je doelstellingen te bepalen want je zult minder moeten eten als je wilt afvallen of strakker staan en meer als je wilt bijkomen, fitter worden of gezond zijn.

Inderdaad je las het goed, afvallen en gezond zijn is niet altijd hetzelfde...

 

Daarna ga je je BMR bepalen oftewel datgene wat je moet eten als je op hetzelfde gewicht wilt blijven terwijl je de hele dag in bed zou liggen.

En als je dat cijfer hebt moet je een onderscheid maken tussen je rustdagen waarop je je BMR mag eten, en soms iets extra zelfs want er bestaat ook zoiets als Thermogenese en fysieke activiteit dus als je wilt bijkomen moet je daar ook rekening mee houden, en sportdagen waar je iets extra moet eten om ervoor te zorgen dat je niet gaat flauw vallen of blessures oplopen omdat je niet genoeg energie hebt.

En als je die cijfers hebt kun je beginnen je voeding te wegen en calorieën te tellen om te zien als je aan je DCI geraakt.

Mijn ervaring is dat mensen in de fitness ofwel te veel eten ofwel te weinig eten. Als je te veel eet ga je enkel in vetmassa bijkomen en hart-en vaatziekten riskeren. Als je te weinig eet creëert je lichaam homeostase waardoor het nog moeilijker word om achteraf gewicht te verliezen of een 5de versnelling te kunnen vinden tijdens het sporten.