Training


Machines of losse gewichten ?

Machines (high-tech apparatus) of losse gewichten (low-tech apparatus) zijn vaak de reden van verhitte discussies in de fitnessindustrie.

Maar wat is nu het beste ? Wel, beste bestaat niet...

Machines zijn veiliger en makkelijker voor beginners of iedereen die geen goede controle over bewegingspatronen heeft. Mensen die nog niet vanuit de heup kunnen buigen beginnen dus best eerst met een machine als ze geen beroep op een PT willen doen.
Niet alleen beginners maar ook bodybuilders of gevorderde sporters hebben baat bij machines, je zit vast in een patroon waardoor je beter je spieren kunt isoleren en je meer van je agonisten kunt vragen zonder je stabiliserende spieren te moeten overbelasten en blessures oplopen.

Voor structurele veranderingen zijn machines net iets beter.

Losse gewichten of alles zonder vaste axes zijn beter voor functionele veranderingen. In het leven zitten we ook niet vast maar bewegen we 3D. Als we enkel de agonisten trainen zullen de stabiliserende spieren niet sterker worden en als we dan iets doen in het dagelijks leven is de kans op blessure veel groter omdat er zwakke schakels onstaan zijn door monotone training. Het nadeel aan losse gewichten is dat mensen vaak met de moeilijkste oefeningen starten, omdat ze er leuk uitzien of dat ene fitnessmodel het verteld, zonder enige vorm van controle over hun lichaam en heel snel met blessures komen te zitten.

De beste oefeningen of methodes bestaan niet. Ook al zijn er trends die ons dit wel constant willen doen geloven. Alles hangt in principe af van jouw persoonlijke doelstellingen, blessures, tijd, motivatie en heel wat andere interne en externe factoren.

De beste oefeningen voor mij zijn die oefeningen die jou op weg naar je doelen helpen zonder blessures op te lopen en ervoor zorgen dat je met plezier blijft sporten.

 

En hiervoor dient Personal Training. Als je auto stuk is ga je ook naar een garagist, dus waarom niet beroep doen op een fitness professional die jou kan helpen het lichaam van je dromen te krijgen.


Wat betekent dat eigenlijk ?

We worden constant om de oren geslaan met fitnesstermen waarvan we niet altijd begrijpen wat het betekent. Ik zal je hier er enkele uitleggen.

 

1RM: Dit is het maximum gewicht dat je 1 keer kunt verplaatsen

100%: Je 100% is datgene wat je op een bepaald moment aankunt.

Als je je eerste set 100kg voor 1 rep doet kun je na 1 minuut rusten wellicht niet meer hetzelfde doen omdat je lichaam niet volledig herstelt is, maar je zult wellicht 90kg wel aankunnen voor 1 of 2 reps.

Reps: Het aantal herhalingen dat je direct na elkaar doet

Sets: Het aantal keren dat je een bepaald aantal reps doet

Isolated: Oefeningen waarbij je zo weinig mogelijk spieren traint en je erop concentreert om 1 bepaalde spier(groep) te versterken.

Dit is goed voor kinesisten of professionele bodybuilders.

Compound: Oefeningen waarbij je zoveel mogelijk spieren traint om je lichaam te leren werken als 1 geheel of om tijd te sparen.

Dit is goed voor functionele, dagdagelijkse of atletische trainingen.


Hoe vaak moet ik sporten ?

Het is een vraag die iedere trainer heel vaak hoort. Daarom probeer ik ook iedere klant uit te leggen wat "Supercompensatie" precies is.

 

Na je training heb je je lichaam "schade/vermoeidheid" aangebracht waardoor het tijd nodig heeft om te herstellen. Ons lichaam is gelukkig heel slim en na het herstel legt het een reserve aan voor het geval we weer dezelfde gaan doen, zodat het minder energie zal verliezen de volgende keer. Na 1,5-3 dagen zit je op de piek en als je dan nog eens gaat trainen zal het lichaam weer hetzelfde doen (foto2).

 

Foto1: Je traint 1x per 6-7 dagen een bepaalde spiergroep (bodybuilding)

Je lichaam heeft genoeg tijd om te rusten maar je vooruitgang zal heel traag gaan. (wat niet erg is overigens)

Foto2: Je traint een bepaalde spiergroep 2-3x per week (compound)

Je lichaam zal heel snel vooruitgang maken maar je riskeert overtraining.

 

Foto3: Je traint 4-7x per week dezelfde spiergroep, je lichaam heeft niet genoeg tijd om te herstellen en je gaat overtraind geraken.

Foto4: Als je dan genoeg rust neemt zal je lichaam toch de supercompensatie maken op voorwaarde dat je dit niet weken aan een stuk doet want dan kan het wel verkeerd aflopen. Dit is trouwens heel goed om sporters leren dieper te graven en meer uit zichzelf te halen.

Foto5: Je traint 1x om de 8 dagen, je behoudt wat je hebt en maakt geen "vooruitgang" maar je vertraagd wel je achteruitgang. Wat zeker bij oudere mensen heel belangrijk is.

Maar hoeveel keer per week moet ik nu sporten ?
Wel voor de meeste vooruitgang 2-4x week dezelfde spieren of energiesystemen, maar voor onderhoud 1-2x week en voor achteruitgang 0/7x week dezelfde spieren en energiesystemen.
Je kunt 7 dagen per week trainen maar wissel spieren af, train 3x per week je rug en corespieren, 2x je benen en 2x je armen en borstkas.